Idén om hotellet växte fram

Vi är mån om att utveckla och förädla vårt koncept.

 

Som ett led i detta tog Alejandra Mårtensson, sommaren 2019, i Gästis regi, över driften av ”Lilla trädgårdscaféet” i Uppåkra arkeologiska centrum

Den 18 december samma år togs även det första spadtaget till hotellet.

 

Med hotellet vill vi knyta ihop säcken och återigen erbjuda övernattning på Staffanstorps Gästis.

Planerna tog fart när en munter kvinnoröst från Paris ringde upp Gästabudet (ett av våra företag) och ville hyra 6 rum till sig och sina vänner, som skulle besöka Sverige. Detta var 2009. Det dök upp ytterliga förfrågningar och vips var idén till ett hotell född. Samma år bad vi Björn Hegelund, som vi haft intimt samarbete med tidigare att skissa på ett litet hotell i 3 plan med 28 rum. Fastigheten ägde vi redan och lämpligt nog var adressen Hotellvägen.

I det läget blev det stor turbulens på marknaden efter börskraschen 2008 & den allmänna ekonomiska oron som följde gjorde att vi valde att avvakta med hotellet.

Men 2015 satt Sven-Olof & Björn i Gästisträdgården och tog sig en öl en solig fredagseftermiddag och tyckte att det var dags att ta nya tag och planera för hotellet. Den ursprungliga modellen lades till grund men 3e våningen blev större & utvändigt fick hotellet en modernare design tack vare Christoffer Marsvik som nu tog sig an utformningen.

 

I juni 2017 beviljades bygglovet men i  samma veva blev Sven-Olof sjuk och projektet fick pausas till våren 2018 när behandlingen avslutats. I juni 2019 tecknades kontrakt med Erlandsson bygg i Syd AB, numera Treano bygg.

 

Våra tankar kring hotellet är att det ska vara lätta, flexibla möbler, ljusa färger & en somrig, luftig känsla som speglar det karaktäristiska nordiska ljuset och med färger som för tankarna till vår vackra skandinaviska natur. Tillsammans med arkitekt & inredare har vi arbetat fram en moodboard som vi tycker speglar detta

 

Vi har åkt till Danmark och tittat på fasader bl.a på Sorö konstmuséum som har den fasad vi först tänkt oss. Men vi bedömde den som svår att laga om någon platta gick sönder. Avvattning av tak låg dessutom innanför det yttre tegelskalet vilket inte stämde överens med våra ledord att det skulle vara lätt att underhålla om det går sönder. Så istället fastnade vi för Randers tegel, med rötter i den gamla skånska myllan.

Under tiden vi har planerat för vårt hotell har vi allihopa varit hos PM & Vänner i Växjö & inspirerats, på Ystad Saltsjöbad, liksom på våra resor bl.a i Frankrike & Italien där vi bott på små, mysiga familjehotell men även på större och hittat något här och där att ta med hem som en idé.

 

För oss är det otroligt viktigt att bygga upp en gemensam bild av Gästis och hotellet där den gamla byggnaden med sin charm ska ”höra ihop” med den nya moderna byggnaden så det knyts samman & känns som en enhet med gammalt & nytt i harmoni. Det jobbar vi mycket med just nu och det får ni veta mera om längre fram. Lite hemligheter får man ha så länge.. <3

 

 

X