Renoveringen av Gästis 2007

 

Jag heter Anitha Sweder-Thorstensson och är i grunden jurist. Jobbar med uthyrning av fastigheter och är en del i Gästisfamiljen där jag bl.a gör Facebookinlägg, översättningar, håller i Stilettluncher och jobbar just nu också med inredningen av vårt hotell. Dessutom älskar jag mat & vin, människor & resor. 

 

 

Min käre make har en stor kärlek till i sitt liv – den till byggnader. När Gästis hade varit stängt i några år började han snegla på byggnaden och när den kom till salu, och hotades av rivning eller ombyggnad för annat ändamål, gick han in och köpte det 2007.

 

Vi inledde en totalrenovering men föga anade vi hur mycket arbete som skulle komma att krävas. Men i november 2008 stod Gästis klart att invigas av Jesper Aspegren, uppflugen på en kastrull.

År 2011 tog vi över driften själva tillsammans med personalen och den 1 april 2015 tog vår äldste son Adam över driften, med en utbildning i ledarskap och ekonomi i botten samt efter att ha verkat i olika yrken inom servicesektorn.

Efter hand återfår Gästis en alltmer skånsk inriktning med bl.a äggakaga på menyn liksom andra traditionella Gästisrätter, lokala öl- & vinproducenter och en alldeles egen snapskryddare. Jimmy Olsson som tillsammans med sin hustru Solweig skrivit boken ”Krydda med hjärtat” tar sin an att krydda snapsar åt oss och i dagsläget har vi ett 30-tal hemmakryddade snapsar.  Hur många kan skryta med det?

Jimmy och Solweig fick år 2002 ta emot ”Gourmand World Cookbook Awards” – mat och spritböckernas alldeles egen Oscars.

Vi samarbetar också med skånska spritfabriken som vann utmärkelsen världens bästa gin för gin och tonic 2017 och Tockafarmen som levererade sina tockar till Nobelmiddagen 2007 & 2009 m.fl. På vinsidan samarbetar vi med Vingården i Klagshamn som fått en hel del utmärkelser bl.a Årets Skånska vinpris 2017.

Efter renoveringen fick jag och Sven-Olof ta emot den ärorika utnämningen ”Årets företagare 2008” från företagsgruppen i Staffanstorp  och 2019 hade hela familjen glädjen att ta emot Businessports näringslivspris för vår gemensamma gärning.

 

X