GÄSTGIVAREGÅRD KONFERENS Hotell Restaurang Välkomna till Staffanstorps . .
 

Kött från Friskatorpet

Idag ska jag blogga lite om vårt hängmörade kött från Friskatorpet, utanför Kristianstad; det finaste köttet vi erbjuder på vår meny.

Här på bilden ser du hur bra djuren har det på Friskatorpet. De är ute året runt och betar av fälten med bl.a malört. Det är väldigt friska kossor! Hela beståndet på ca 300 kalvande kor behöver bara så mycket antibiotika som en enda kossa normalt sett behöver ha. Markerna där de betar ingår i Natura 2000 som skapades av EU för att bevara utrotningshotade växter och djur vilket innebär att markerna ska betas för att främja växter och örter som finns där.

Slaktaren väljer ut vilket kött som vinner på att hängmöras och klarar av den processen. Det är viktigt att fettmarmoreringen är rätt. Stocken hängmöras sedan hos oss i mellan 6 och 11 veckor och man får då fram ett mörare och mera kompakt kött med betydligt mera smak i.

Själv njuter jag av en riktigt mör och lagom stekt eller grillad köttbit och så ett fylligt och gott vin till det. Min personliga favorit till nötköttet är ”Carla & Oreste” från Rinaldi i Piemonte. Mera om viner i något kommande blogginlägg