Om

Gästis

I flera hundra år har det bedrivits värdshusrörelse i Staffanstorp. Värdshuset  ”Stanstorpa kru” som låg söder om Malmövägen blev gästgivaregård år 1873. 1880 byggde ägaren, Nils Nilsson, en ny gästgivaregård norr om landsvägen och det har alltså sedan dess bedrivits gästgiveriverksamhet på den nuvarande platsen, där också skjutsstationen anlades bredvid.

Hos oss kan du än idag känna historiens vingslag. I en av våra vackra salar hittar du gamla välbevarade ”gåramålningar” i form av matstilleben. Dessa är från 1905 då en kringvandrande vagabond tröttnade på att driva omkring och måla av storböndernas gårdar och mot ersättning i form av mat och logi försåg de grundmålade vita väggarna med stora guldmedaljonger som pryddes av vinglas, vatten, en nedlagd hare, en urtagen fasan och druvor, äpple och päron med mera.

På en tavla i entrén kan du se att en tur till Dalby kostade 1:70. Sedan tillkom 20 öre för en draghäst och 30 öre för två stycken. Utanför entrén finns de gamla länkarna kvar där hästen kedjades fast medan ägaren kanske tog sig en sup med fläsk och bröd.

Kontakta oss!

Skicka gärna ett meddelande så hör vi av oss till dig så fort vi kan!

X