GÄSTGIVAREGÅRD KONFERENS Hotell Restaurang Välkomna till Staffanstorps . .
 

Kika in i rum 207 och hälsa på postiljonen

Idag hälsar vi på hos postiljonen i rum 207 på hotellet. Vad är då en postiljon kanske du frågar dig? Jo det var en postfunktionär som övervakade den allmänna postgången.

Staffanstorp har en hel del spännande historia i bagaget:

Sveriges enda tågrån inträffade just här i Staffanstorp den 18 mars år 1907.

Två män steg ombord iklädda plommonstop och mörka kostymer och slog till mot postiljonen Johannes Almén som satt och sorterade värdepost. Tåget hade hämtat upp både värdepost och dagskassor vid varje stopp längs vägen så det fanns en del att hämta.

 

Så här kunde en postvagn se ut

De maskerade männen slog ner postiljonen med en sten men han gjorde kraftigt motstånd så en av rånarna, Axel Fors, öppnade eld och träffade honom med tre skott i huvudet.

Rånarna fick med sig 5 360 kr när de lämnade tåget i farten men –  missade ett byte på 15 000 kr!! Så kan det gå…

Den stackars postiljonen fick åka vidare med tåget till sjukhuset i Malmö där det konstaterades att han hade tre kulor i huvudet. Mirakulöst nog klarade han sig.

Kulorna fick sitta kvar i huvudet och när Johannes Almén dog 1949 togs kulorna ut och kan numera beskådas på Postmuseet i Stockholm.

Och hur gick det med rånarna då? Jo, de fick sitt straff och Axel Fors skrev ett ångerfullt brev till Almén 1910 där han bad om ursäkt för allt han hade ställt till med.

I vart och ett av våra 29 rum på hotellet hittar du ett stycke historia och inredning som anknyter till det valda yrket. Välkommen att checka in och hitta ditt favoritrum <3