Lilla Trädgårdscaféet i Uppåkra öppnar

 i Händer på Gästis

Alejandra Mårtensson, som du säkerligen träffat på Gästis någon gång, kommer att öppna upp Lilla Trädgårdscaféet i Uppåkra den 15/6, i Gästis regi.

Alejandra kommer från Nicaragua.  Hennes pappa är  svensk och hennes mamma är från Nicaragua .Hennes uppväxt är därför präglad av två kulturer.

Mamma Maria Christina driver en kaffeplantage i bergen i de norra delarna av Nicaragua.

Den ligger på 914 m.ö.h och heter Las Colinas. En mycket vacker trakt med dimmiga morgnar, varma dagar och svala eftermiddagar.

Mamma har haft plantagen, som är ca. 2,8 ha, sedan slutet av 80-talet. (Hon odlar även citrusfrukter, bönor, majs och örter.)

När Alejandra var liten arbetade hon, sida vid sida, med sin mamma och plockade kaffebönor och har varit med i hela processen från plockning till rostning. Speciella minnen är också de trivsamma luncherna ute på plantagen tillsammans med alla plockarna.

Arbetet på plantagen bedrivs så att alla bönor plockas för hand, läggs i korgar och transporteras sedan i säckar till en mottagare. Skalen tas bort, bönorna tvättas och läggs på ett cementgolv där de torkas av sol och vind. För hand väljer man ut vilka bönor som är guldbönor och ska gå vidare till uppköpare och som betingar ett bra pris och övriga bönor som också säljs men till ett lägre pris. Uppköparna säljer sedan vidare bönorna till rosterierna.

 

En spännande bakgrund och väldigt roligt att Alejandra nu knyter samman sina rötter och sina kunskaper om kaffe i driften av Lilla Trädgårdscaféet.

Dessutom har hon även en viss anknytning till arkeologi genom sin farfar, Anders Mårtensson som tidigare varit chef för Kulturen i Lund.

 

Åk ut och hälsa på henne, vettja! Missa inte premiären den 15/6!

 

 

Recent Posts
Kommentarer
 • Marie Louise Persson
  Svara

  Ser väldigt gott ut! Kommer gärna och smakar kaffe med något annat gott till!
  Så spännande att växa upp på detta viset och få denna kunskap med sig i livet.

  • Anitha Sweder-Thorstensson
   Svara

   Så kul Marie Louise! Du är hjärtligt välkommen och visst är det en spännande bakgrund Alejandra har!

Kommentera

Kontakta oss!

Skicka gärna ett meddelande så hör vi av oss till dig så fort vi kan!

X